Crème brûlée

Mijn roomie en ik liepen door de supermarkt voor boodschapjes voor het avondeten. Ik zei tegen haar: oh wacht even, ik wil nog wat lekkers halen. "TOETJE?" zei ze. Ja daar had ik zin in. "Zullen we anders zelf maken?" vroeg ze. En JA, toen maakten we de lekkerste crème brûlée. 

Vooraf wil ik nog graag even melden dat ons recept best mislukt was. We hebben de brûlée namelijk gelijk uit de oven opgegeten, voordat hij tijd heeft gehad om op te stijven. Ook hebben we vet lang gedaan over het gecarameliseerde suikerlaagje, omdat de grill in onze studenten combimagnetron natuurlijk niet van zulke goede kwaliteit is...

 

En als student moet je natuurlijk creatief zijn. Bij gebrek aan puddingschaaltjes (kwamen we net iets te laat achter), hebben we waxinelichthouders gebruikt. Top oplossing!

 

Ingrediënten voor 2 personen: 250 ml slagroom - 1 vanillestokje - 3 eidooiers - 35 gram suiker - snufje zout - rietsuiker (kristalsuiker kan ook maar is minder geschikt) - ovenschaal - 2 crème brûlée schaaltjes (of waxinelichthoudertjes ;)) - 

 

Verwarm de oven voor op 150 graden Celsius. Zet een pan op met kokend water. Snij het vanillestokje doormidden en schraap het merg eruit. Pak een steelpannetje en doe daar de room, vanille merg en het stokje in. Breng dit tot het kookpunt en laat 5 minuutjes trekken. 

 

Mix ondertussen de drie eigelen en de suiker en het snufje zout met een mixer of garde tot het eigeel wat lichter wordt. Vis het vanillestokje uit de room. Schep een lepel van het eigeel in de room en roer eventjes door. Schenk nu heel voorzichtig in een straaltje de warme room bij het eimengsel en klop goed door met een garde. 

 

Schenk het mengsel in de schaaltjes. Vul een ovenschaal met kokend water en zet daar de schaaltjes in. De schaaltjes moeten voor ongeveer 3/4 onder water staan. Zet de ovenschaal voorzichtig in de oven. Dit is nog een hele opgave als je niet zo handig bent, maar alles voor de perfecte toetjes toch! 


Bak de brûlées in 40 minuten gaar, en laat ze dan minstens 1,5 uur in de koelkast opstijven. 

Hoe moeiljk het ook is, blijf er vanaf!! 

 

Als ze helemaal afgekoeld zijn, sprinkel je een laagje suiker over de brûlées. Als je een brander hebt, is het helemaal top, maar je kunt ook in de oven een gecarameliseerd laagje krijgen. Plaats dan de crème brûlées zo dicht mogelijk bij de grill van de oven. Het is maar een minuutje verwarmen, dus blijf er goed bij. 

 

Als je een perfect goudbruin suikerlaagje hebt gecreëerd, kan het feest beginnen!
Ook lekker met een bolletje ijs erbij :)

 

ENJOY

 

Commentaar schrijven

Commentaren: 0